U trendu

Anketa: Rusi ne brinu zbog novih američkih sankcija

Većina Rusa primila je vest o novim američkim sankcijama Rusiji prilično smireno, medjutim njihov stav prema SAD se pogoršao, pokazali su danas objavljeni rezultati nove ankete ruskog Centra za istraživanje javnog mnjenja.

Anketa je pokazala da je 68 odsto Rusa ima saznanja o novom paketu sankcija koje je usvojio američki Kongres, medjutim samo 16 odsto ispitanika se detaljno informisalo o tom pitanju, prenela je ruska agencija Tass.

Kako je navedeno, 28 odsto Rusa izrazilo je zabrinutost zbog mogućeg negativnog uticaja sankcija na Rusiju, devet odsto ispitanika ima pozitivna očekivanja, dok skoro polovina njih, odnosno 48 odsto ne očekuje bilo kakve promene.

Istraživanje je sprovedeno telefonskom anketom 30. i 31. jula.

Američki Kongres je velikom većinom usvojio zakon kojim su uvedene nove sankcije Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji, a predsednik Donald Tramp je u sredu potpisao taj zakon, navodeći, medjutim, da on i dalje ima „ozbiljne nedostatke“.

Nove američke sankcije bi mogle da utiču na kažnjavanje preduzeća koja rade na gasovodima iz Rusije, tako što bi se ograničio njihov pristup američkim bankama ili bi mogle da budu isključene sa američkog tržišta.

Moskva je na nove sankcije odgovorila smanjivanjem broja američkih diplomata u Rusiji, a premijer Dmitrij Medvedev ih je nazvao „objavom totalnog ekonomskog rata protiv Rusije“.

Ministri spoljnih poslova Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Reks Tilerson dogovorili su se telefonom da se ovog vikenda sastanu u Manili, što će biti njihov prvi sastanak od uvodjenja novih sankcija Rusiji. Sastanak Lavrov-Tilerson će biti održan tokom godišnje konferencije Asocijacije država Jugoistočne Azije (ASEAN). 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.