U trendu

Anketa: Stranka predsednika Tokajeva osvojila 53,46 glasova

ASTANA – Vladajuća stranka u Kazahstanu predsednika Kasima Žomarta Tokajeva, Amanat, osvojila je 53,46 odsto glasova na danas održanim izborima za poslanike Medžlisa, donjeg doma parlamenta, navodi se u izlaznoj anketi koju je sproveo Institut za evroazijske integracije.
Glasanje na parlamentarnim izborima završeno je u 21 sat po lokalnom vremenu, a u toku je prebrojavanje glasova.

Predstavnik instituta Ajgerim Jergenbolat rekao je da, prema rezultatima ankete, cenzus od pet odsto potreban za ulazak u parlament prelaze i Narodna demokratska patriotska partija „Aujl“ (10,52 odsto), javno udruženje „Partija republika“ (8,9 odsto), Narodna partija Kazahstana (6,25 odsto), partija Ak žol (7,87 odsto) i Nacionalna socijaldemokratska partija (5,31 odsto), prenele su RIA Novosti.

Sadašnji saziv Medžlisa izabran je 2021. godine kada je bivši predsednik Nursultan Nazarbajev još bio na vlasti kao šef vladajuće partije Nur Otan, podseća Rojters.

Tokajev (69) je postao predsednik Kazahstana 2019. godine nakon zvanične ostavke Nazarbajeva, njegovog političkog pokrovitelja i nacionalnog lidera tokom tri decenije.

Ali Nazarbajev je zadržao široka ovlašćenja čak i nakon što je odustao od obavljanja predsedničke funkcije, a Tokajev je optužio Nazarbajeva početkom 2022. godine da je preko visokih bezbednosnih zvaničnika pokušao da inscenira državni udar i ukloni ga sa vlasti tokom nasilnih protesta, navodi Rojters.

Protesti, prvobitno izazvani zbog poskupljenja goriva, brzo su prerasli u demonstracije protiv vlade.

Tokajev je, uz pomoć lojalista i ključnog partnera Rusije, ugušio proteste i učvrstio vlast, uklonivši Nazarbajeva i jedan broj njegovih saradnika sa ključnih pozicija.

Tokajev je obezbedio drugi mandat na vanrednim izborima, održanim u novembru prošle godine, i očekuje se da će posle današnjih parlamentarnih izbora ojačati svoju poziciju, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.