U trendu

Anketa:Većina Nemaca zabrinuta zbog priliva migranata

Većina Nemaca zabrinuta je zbog dolaska stotina hiljada migranata u zemlju, a politika širom otvorenih vrata za migrante nemačke kancelarke Angele Merkel uticala je i na pad njene popularnosti, pokazuje anketa koju je danas objavio javni radio ARD.

Većina od 51 odsto ispitanika izjavila je da „ima strah od izbeglica“, navodi se u anketi koju je sproveo Institut Infratest Dimpap, što je 13 procentnih poena više nego pre mesec dana.

Nemačka je najavila da očekuje ove godine 800.000 do milion zahteva za azil.

Anketa ukazuje i da popularnost Angele Merkel trpi zbog zabrinutosti Nemaca oko njene  otvorene politike prema migrantima.

Prema anketi 54 odsto ispitanika je zadovoljno sa Angelom Merkel, što je devet procentnih poena manje nego mesec dana ranije, i njen je najgori rezultat u gotovo četiri godine.

Merkel je pozvala Evropu na moralnu odgovornost i zatražila od zemalja EU da daju azil izbeglicama koje beže od rata i progona. 

Ispitivanje pokazuje i da je podrška guverneru Bavarske Horstu Zehoferu, najistaknutijem kritičaru otvorenog stava kancelarke prema migrantima, porasla za 11 procentnih poena na 39 odsto.

Ipak podrška Merkelkinom vladajućem bloku je 40 odsto, što je pad od dva procentna poena u odnosu na prethodni mesec, i u okviru je margine greške od plus minus 3,1 procentni poen. 

Nemci su do sada odavali sliku naroda koji spremno prihvata izbeglice posebno one koje beže od ratnih zona u Iraku i u Siriji.

Međutim porast incidenata između izbeglica raznih nacionalnosti u pretrpanim prihvatnim centrima uticao je na mišljenje javnosti kao i neke tvrđe političke izjave, posebno u Bavarskoj gde stiže veliki broj migranata.

Prema bavarskom ministarstvu unutrašnjih poslova zmeđu 270.000 i 280.000 migranata stiglo je u Nemačku samo tokom septembra meseca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.