Ankete: Amandmane na Ustav KAZ podrzalo vise od 70% biraca

NUR SULTAN – Amandmane na Ustav Kazahstana danas je na referendumu podržalo više od 70 odsto birača, pokazuju izlazne ankete.

Prema podacima Instituta za javno mnjenje, za izmene osnovnog zakona glasalo 74,8 odsto birača, prema institutu Socis-A ova cifra iznosi 76,4 procenata, dok Institut za demokratiju navodi da je 79,4 odsto birača podržalo amandmane na Ustav Kazahstana.

Prema preliminarnim podacima, izlaznost na referendumu iznosi 68,44 procenata, prenelaje agencija RIA Novosti.

Predsednik Kasim-Žomart Tokajev predložio je izmene osnovnog zakona nakon pokušaja januarskog državnog udara.

Referendum ima za cilj da obezbedi konačnu tranziciju zemlje sa superpredsedničkog oblika vladavine na predsednički.

Tako se planira smanjenje učešća šefa države u formiranju gornjeg doma parlamenta, ograničavanje njegovog uticaja na lokalna predstavnička i izvršna tela, uspostavljanje zabrane njegovog članstva u političkim partijama tokom predsedavanja.

Bliskim rođacima predsednika biće zabranjeno da budu na rukovodećim mestima u državnim i kvazidržavnim strukturama.

Neki amandmani se tiču i prava i sloboda građana – predviđaju stvaranje ustavnog suda, učvršćivanje statusa ombudsmana i bezuslovnu zabranu smrtne kazne.

Osim toga, iz Ustava će biti isključene reference na status, ovlašćenja i privilegije prvog predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva.

Da bi amandmani bili usvojeni, potrebno je da ih podrži više od 50 glasača u najmanje dve trećine regiona, gradova od republičkog značaja i prestonice, navode RIA Novosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.