U trendu

Ankete: Makron u vođstvu u finišu kampanje, sledi Le Pen

PARIZ – Nekoliko dana uoči predsedničkih izbora u Francuskoj, sadašnji predsednik Emanuel Makron je i dalje u vođstvu u prvom krugu, a odmah iza njega je Marin Le Pen, kandidatkinja desničarskog Nacionalnog saveza, pokazuju rezultati ankete agencije Elabe rađene za nedeljnik Ekspres i BFM TV.

Anketa je pokazala da Emanuel Makron uočio prvog kruga izbora, 10. aprila, vodi sa 28 odsto glasova ispitanika koji su izrazili spremnost da podrže njegov politički projekat.
U anketi agencije Elabe Le Penovu je podržao 21 odsto ispitanika koji nameravaju da glasaju u prvom krugu izbora, a predsednica Nacionalnog saveza i dalje konsoliduje svoju političku poziciju.

Međutim, izborna utakmica koja je 2017. godine vrlo odlučno preokrenuta u korist bivšeg ministra privrede, danas izgleda spornija i neizvesnija nego ikada, navodi Ekspres.

U anketi o drugom krugu izbora, razlika između Emanuela Makrona (52,5 odsto) i Marin Le Pen (47,5 odsto) nikada nije bila tako tesna.

Početkom marta, na samom početku rata u Ukrajini, ankete su pokazale da je šef države imao čak 61 odsto glasačke podrške naspram 39 odsto koliko kandidatkinja krajnje desnice.

U tekstu pariskog Ekspresa se navodi da je po svemu sudeći Le Penova odlučna da se 2022. godine osveti za poraz koji joj naneo Makron 2017. godine.

Međutim, anketa pokazuje i da 18 odsto ispitanika nije izrazilo nameru da glasa za nekog od ova dva kandidata.

Trećeplasirani kandidat je radikalni levičar Žan-Lik Melanšon za koga se opredelilo 15,5 odsto ispitanika.

Melanšon je juče izjavio u francuskoj štampi da ne želi da veruje u duel Makrona i Le Penove u drugom krugu predsedničkih izbora, uprkos tome što se u svim anketama predviđa da će u prvom krugu zauzeti treće mesto.

Četvrti najbolje kotirani predsednički kandidat je ultradesničar, bivši novinar Erik Zemur sa 9,5 odsto podrške među anketiranima.

Zemur je u januaru osuđen na novčanu kaznu od 10.000 evra za podsticanje mržnje u svojim izjavama o maloletnim migrantima bez pratnje koje opisao kao „kradljivce, ubice i silovatelje“.

Anketa je takođe pokazala da je 63 odsto anketiranih glasača konstatovalo da je politička debata tokom ove predizborne kampanje bila oskudna i izuzetno „lošeg kvaliteta“.

Čak 39 odsto anketiranih najavljuje da će glasati racionalno, a ne sa entuziazmom koji nameće svaka kampanja iako, kako se navodi u rezultatima istraživanja, među biračima levice ne vlada entuzijazam za izlazak na glasanje, navodi Ekspres.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar