U trendu

Ankete: Novo jedinstvo pobednik izbora u Letoniji

RIGA – Centralno-desna partija Novo jedinstvo, stranka letonskog premijera Krišjanisa Karinša pobedila je na današnjim parlamentarnim izborima, pokazale su prve izlazne ankete, preneo je Rojters.

Stranka Novo jedinstvo nastaviće u slučaju pobede na izborima koaliciju sa konzervativnom Nacionalnom alijansom.

Pobeda Karinša mogla bi da poveća rastući jaz između letonske većine i ruske manjine u vezi sa njihovim mestom u društvu, ocenjuje britanska agencija.

Karinš, prvi predsednik letonske Vlade koja je trajala pun četvorogodišnji mandat, imao je koristi od zaoštravanja politike te zemlje prema Rusiji, zbog napada Moskve na Ukrajinu, pošto su izbornom kampanjom dominirala pitanja bezbednosti i nacionalnog identiteta, dok su ona ekonomska, uključujući rastuće cene energenata i visoka inflacija, uglavnom gurnuta u stranu, dodaje Rojters.

Karinš je Rojtersu u utorak rekao da veruje da je rat u Ukrajini učvrstio poziciju Letonije u NATO i Evropskoj uniji, i poručio da će, ako bude ponovo izabran, raditi na integraciji ruske manjine, što je četvrtina stanovništva, tako što će država školovati decu na letonskom jeziku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar