U trendu

Antivakseri i protivnici mera danas protestuju u Beču

BEČ – Dva dana pred opšti lokdaun, koji stupa na snagu od ponedeljka, antivakseri i protivnici korona mera organizovaće danas proteste u centru Beča.

Planirano je više povorki koje će se kretati kroz centar grada, a učešće su najavili i desničarski ekstremisti.

Na najveći protest pozvala je Slobodarska partija Austrije (FPO), koja će se okuputi na trgu Heldenplac odakle će se kretati centralnom ulicom Beča Ringom.

Organizatori protesta očekuju najmanje 10.000 učesnika.

Jedna druga povorka kretaće se Ringom do Heldenplaca, a organizatori očekuju oko 3.000 učesnika.

Pored FPO i jedan od prvih antikoronaša u Austriji Martin Ruter pozvao je svoje pristalice preko društvenih mreža.

Policija očekuje visok stepen mobilizacije, a upozorava i na učešće ekstremnih desničara, kao na ranijim protestima u prvoj polovini ove godine.

Istovremeno Ministarstvo unutrašnih poslova ukazuje da postoje aktivnosti mobilizacije u krugovima desničarskih „Identitarista“.

Koliko će u subotu stvarno biti demonstracija za sada policija ne zna, kazao je portparol bečke policije Markus Ditrih agenciji APA dodajući da je taktika prijavljivanja više skupova kojom se želi otežati delovanje policije.

Policija će u subotu u centru grada imati, kako je najavila, više od 1.300 čuvara reda.

Učesnici protesta, prema važećim epidemiološkim merama, moraće da nose FFP2 maske, što će policija i kontrolisati, najavljeno.

Takođe će se posebno kontrolisati autobusi za koje važi „2G“ pravilo pa putnici koji nisu vakcinisani ili preležali kovid neće moći da putuju.

Za očekivati je da se učesnici protesta neće pridržavati epidemioloških mera, pa je moguće da će doći do čarki sa čuvarima reda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar