U trendu

Antonov: Osude Rusije zbog sporazuma su nepravedne

VAŠINGTON – Moskva je obustavila učešće u „prehrambenom sporazumu“ zbog nepromišljenih postupaka ukrajinskih vlasti i osude na račun Rusije su nepravedne, izjavio je danas ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

„Reakcija Vašingtona na teroristički napad na luku Sevastopolj je zaista nečuvena. Nismo videli nikakvu osudu nepromišljenih postupaka kijevskog režima. Opet se sve svelo na lažne optužbe naše zemlje za zaoštravanje svetskog problema sa hranom“, rekao je Antonov u komentaru za javnost, preneo je „Sputnjik“.

Rusija, napomenuo je ambasador, ne može, bez obzira na pitanja bezbednosti, da nastavi da učestvuje u sporazumu suočena sa napadima i provokacijama na ruske vojne i trgovačke brodove.

„Za obustavljanje implementacije sporazuma nepravedno je osuđivati Rusiju. To se dogodilo zbog nepromišljenih postupaka ukrajinskih vlasti“, rekao je on.

Antonov je ukazao i da je polovina svih teretnih brodova u okviru sporazuma otišla u razvijene zemlje, dok su zemlje kojima je žito potrebno – Somalija, Etiopija, Jemen, Sudan i Avganistan, dobile samo oko tri odsto hrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.