AP: Makron se obraća Francuzima – da li je prekasno?

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron obratiće se večeras naciji posle višenedeljnih protesta, koji su bili praćeni i nasiljem, a američka agencija AP postavlja pitanje da li je za to prekasno.

AP dalje navodi da su demonstracije organizovane protiv Makronove vlasti i posle duge tišine koja je nagomilala bes građana i da mnogi demonstranti žele da čuju od predsednika samo jedno – „Dajem ostavku“.

Međutim, to je malo verovatno, navodi američka agencija.

Umesto toga, Makron će, kako se očekuje, objaviti niz mera u vezi sa smanjenjem taksi, a što bi dovelo do povećane kupovne moći većine stanovništva, kojmu zamera da favorizuje bogate.

Makron je prinuđen da reaguje nakon četiri nedelje protesta Žutih prsluka, praćenih nasilje u Parizu, a zbog čega su turisti uplašeni, ali i strani investitori, čime je Francuska uzdrmana „u korenu“, ocenila je AP.

Makron se jutros sastao u predsedničkoj palati sa političarima iz svih krajeva zemlje, predstavnicima sindikata i poslovnim ljudima da bi čuo koja su njihova strahovanja.

Protest Žutih prsluka započeo je kao protest protiv povećanja cene goriva, od čega je, na kraju, Makron odustao, ali pojavili su se, u međuvremenu, zahtevi da Makron podnese ostavku.

Pojedini pripadnici pokreta već planiraju novi protest za iduću subotu, a Makron deluje odlučan u nameri da nastavi svoj kurs, dok predsednički ili parlamentarni izbori nisu planirani pre kraja 2022. godine, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.