U trendu

AP: Nije jasno kako će optužbe uticati na sastanak u SAD

PRIŠTINA – Zapadne agencije i mediji prenele su danas vest o podizanju optužnice protiv Hašima Tačija, a američki AP je, pre nego što se oglasio Ričard Grenel, konstatovala da nije jasno kako će optužnica uticati na odlazak Tačija u Vašington.

I AP i britanski Rojters ukazuju da je Tači, pre podizanja optužnice, planirao da prisustvuje u subotu sastanku u Beloj kući o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

„On je već napustio Kosovo, ali nije jasno šta te optužbe mogu da znače za njegov put u Vašington“, navodi AP i dodaje da savetnici Tačija nisu odgovorili na zahtev te agencije za komentar.

Američka agencija ocenjuje da su tenzije između Beograda i Prištine i dalje na visokom nivou i ističe da je sastanak u Beloj kući trebalo da bude prvi razgovor dve strane posle 19 meseci.

Podseća i da su pregovori pod pokroviteljstvom EU o normalizaciji odnosa počeli u martu 2011. godine i da su iznedrili oko 30 sporazuma, od kojih većina nije ispoštovana.

AP i Rojters prenose saopštenje Specijalizovanog tužilaštva Kosova, u kojem se navodi da se Tači, Kadri Veselji i drugi osumnjičeni terete za skoro 100 ubistava, a Rojters naglašava da do sada niko od najviših pripadnika tzv. OVK nije do sada osuđen za ratne zločine.

S druge strane ističe da je nekoliko pripadnika srpskih bezbednosnih snaga osuđeno za ratne zločine pred odvojenim sudom u Hagu.

Rojters napominje i da je, pre nego što je formirano Specijalizovano tužilaštvo Kosova, pojedine istrage u kojima su učestvovali bivši visoko rangirani pripadnici OVK obeležilo zastrašivanje svedoka.

Vest o podizanju optužnice protiv Tačija i Veseljija preneli su i britanski BBC, Dejli mejl, Miror, Tajms, nemački Dojče vele, američki Vašington post i mnogi drugi mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar