U trendu

AP utvrdio identitet ljudi koje kontaktirao Papadopulos?

Američka novinska agencija AP javila je danas da je otkrila identitet dvojice stranih državljana glavnih za održavanje kontakata između Rusije i bivšeg savetnika američkog predsednika Džordža Papadopulosa.

AP tvrdi da je dobila elektronska pisma iz kojih se nameće zaključak da je Papadopulos vodio prepisku sa Džozefom Mifsudom i Ivanom Timofejevom.

Mifsud je profesor i počasni direktor Londonske akademije diplomatije, a Timofejev direktor programa Ruskog saveta za međunarodna pitanja u Moskvi.

U sudskim dokumentima koje je podneo specijalni savetnik Robert Miler nisu imenovana ova dva muškarca.

U njima je navedeno da je Papadopulos aprila 2016. Rusima izneo „prljavštine“ o kandidatu demokrata na predsedničkim izborima u SAD Hilari Klinton u formi elektornskih pisama, kao i da je on bio u kontaktu sa još jednim muškarcem, koji ima veze sa ruskim Ministarstvom spoljnih polsova.

Papadopulos, bivši savetnik u predsedničkoj kampanji Donalda Trampa, izjasnio se juče da je kriv što je davao lažne izjave agentima FBI-ja, tokom njihove istrage o mogućoj koordinaciji između članova kampanje i Rusije.

Rojters je naveo da je Papadopulos, koji živi u Čikagu gde radi kao advokat, treći savetnik američkog predsednika Donalda Trampa koji se suočava sa krivičnim optužbama.

On je krivicu priznao još 5. oktobra, u slučaju koji dosad nije javno objavljen, navedeno je u saopštenju kancelarije specijalnog istražitelja.

Kako je preneo AP, Papadopulos se izjasnio krivim po jednoj tački optužnice, da je lagao agente FBI-ja o prirodi svojih kontakata sa „stranim državljanima“ koji su, kako je mislio, imali bliske veze sa višim zvaničnicima rusek vlade.

Trampovi savetnici kažu da je Papadopulos u predsedničkoj kampanji prošle godina imao ograničenu ulogu i da nije imao pristup Trampu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.