U trendu

Apel Parizu da uspostavi red na ostrvu Gvadalupe

PARIZ – Francuska mora da uspostavi red na svom karipskom ostrvu Gvadalupe nakon nasilnih protesta zbog ograničenja povezanih sa kovidom-19, izjavio je danas gradonačelnik grada Poent-a-Pitra na tom ostrvu koji je pogođen nemirima.

Lokalna policija uhapsila je najmanje 38 ljudi, a na desetine prodavnica je opljačkano, prenosi agencija Rojters.

Francuski mediji izvestili su u nedelju da su izgrednici provalili u skladište oružja u tom priobalnom gradu i uzeli puške.

“Jednostavno ne znamo dokle će ovo još ići”, izjavio je gradonačelnik Hari Darimel za radio “Frans info”.

Gvadalupe su i ranije pogađali nasilni protesti, ali gradonačelnik napominje da na ostrvu sada postoji „velika zabrinutost“ jer pobunjenici imaju oružje.

Nasilje je izbilo prošle nedelje nakon održanih protesta koje su organizovali radnički sindikati koji se protive lokalnim ograničenjima povezanim sa kovidom-19, kao što je obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika.

Francuski premijer Žan Kasteks trebalo bi da se kasnije danas sastane sa poslanicima iz Gvadalupea kako bi pokušao da reši krizu.

“Francuska mora ponovo da uspostavi mir“, poručio je Darimel, koji je takođe pozvao vladu u Parizu da otpočne dijalog sa lokalnim stanovništvom koje je suočeno sa nizom socijalnih problema.

Francuska je tokom vikenda najavila da će poslati specijalne policijske snage da uspostave red na toj francuskoj prekomorskoj teritoriji.

Lokalna školska uprava saopštila je u nedelju da će sve škole na tom ostrvu danas biti zatvorene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar