U trendu

Apel Putinu da omogući lečenje Navaljnog

MOSKVA – Skoro 80 poznatih osoba iz celog sveta potpisalo je otvoreno pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu u kome traže da omogući lečenje opozicionaru Alekseju Navaljnom koji se nalazi u zatvoru u kaznenoj koloniji.

Pismo koje je prenosi britanski list „Ekonomist“ potpisali su ugledni naučnici, pisci, pevači, glumci, a među njima i autorka knjiga o Hariju Poteru, Džej Kej Rouling, tri dobitnice Nobelove nagrade za književnost, Herta Miler, Luiz Gluk i Svetlana Alekijevič, član grupe Aba Bjorn Ulvaes, britanski glumci Benedit Kamberbač i Kristin Skot Tomas, ali i istoričari Nial Ferguson i Sajmon Šama.

U apelu Putinu ističe se da je Navaljni navodi se da je Navaljni u kritičnom stanju i da kao ruski državljanin, ima zakonsko pravo da ga pregleda i leči lekar po njegovom izboru.

„Gospodine predsedniče, pozivamo vas da Alekseju Navaljnom odmah pružite medicinsku pomoć i negu koja mu je hitno potrebna i na koju u skladu s ruskim zakonom ima pravo. Kao neko ko se zakleo da će poštovati zakon, vi to morate da sprovedete u delo“, navodi se u pismu ruskom predsedniku.

Navaljni, jedan od najvećih kritičara predsednika Vladimira Putina, počeo je da odbija da uzima hranu 31. marta u znak protesta zato što mu zatvorska uprava nije dozvoljavala da ga pregleda lekar po njegovom izboru, zbog bolova u leđima i nozi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.