U trendu

Apelacioni sud potvrdio doživotni zatvor za El Čapa

NJUJORK – Presudu za ozloglašenog meksičkog narko bosa Hoakina El Čapa Guzmana potvrdio je danas američki žalbeni sud uz pohvalu prvostepenom sudiji za vođenje predmeta koji je privukao pažnju međunarodne zajednice.

Odlukom Drugog okružnog apelacionog suda SAD na Menhetnu odbačene su tvrdnje da je sudija Brajan Kogan odlučivao dozvoljavajući poroti da sasluša pogrešne dokaze na suđenju Guzmanu 2019., prenosi AP.

Kogan je „tromesečno suđenje vodio marljivo i pravično, nakon što je izdao niz pomno osmišljenih pretpretresnih odluka“, zaključuje se u odluci sudskog veća apelacionog suda.

U žalbi na osuđujuću presudu El Čapovi advokati su naveli da su neki porotnici kršili naredbu da ne čitaju vesti i objave na društvenim mrežama o El Čapu i suđenju, kao i o optužbama za seksualno zlostavljanje protiv njega koje su bile isključene iz ovog prdmeta, i da je sudija Kogan pogrešio što nije naredio saslušanje o tim izveštajima.

“Presuda izgleda kao da je doneta i napisana pre nego što je rasprava uopšte i otpočela. Kako ovde može postojati pravda kada je porota bila izložena pogrešnim tvrdnjama protiv Guzmana koje nisu bile deo optužnice“, naveo je u izjavi danas Džefri Litman, jedan od Guzmanovih advokata.

Meksički narko-bos El Čapo proglašen je krivim po svih deset tačaka optužnice za vođenje kriminalne organizacije koja je prokrijumčarila tone droge u SAD, zbog čega je 2019. godine osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar