U trendu

Apoteke bez tableta kalijumjodida zbog zauzimanja Cernobilja

BEČ – U Austriji je, nakon ruskog zauzimanja područja oko ukrajinske nuklearke u Černobilju i stavljanja ruskih nukearnih snaga u stanje povišene pripravnosti, povećana uznemirenost i potražnja za tabletama kalijum-jodida, javili su jutros austrijski mediji.

U apotekama širom Austrije vlada nestašica tableta kalijum-jodida, što se opravdava potrebom građana da se snabdeju za slučaj potrebe.
Ministarstvo zdravlja više od 20 godina nabavlja tablete kalijum-jodida za stanovništvo. Trenutno je u toku zamena starih za nove tablete, pošto je starima u avgustu istekao rok.

Tablete kalijum-jodida pružaju, nakon nuklearnog incidenta, ako se uzmu na vreme, zaštitu od taloženja radioaktivnog joda u štitnoj žlezdi i tako umanjuju rizik od raka štitne žlezde.

Te tablete su, prvi put, preporučene građanima nakon incidenta u nuklearnom reaktoru u Černobilju, kada su radioaktivni oblaci stigli i do Beča.

Škole i obdaništva od tog doba imaju tablete kalijum-jodida u svojim apotekama.

Osobe stare od 18 do 40 godina mogu, za malu cenu, da kupe tablete u apotekama, a osobe iznad 40 godina ne treba da ih koriste jer je kod njih rizik od raka štitne žlezde usled zračenja, jako mali, a rizik od nus pojava od tableta veliki.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.