Arapska liga: Ne vodite politiku preko leševa naroda Sirije

Predsednik Organizacije Arapska liga Ahmed Abu Geit upozorio je na „opasnu eskalaciju“ u Siriji nakon što su SAD izvršile napad na sirijsku vazduhoplovnu bazu zbog navodnog napada hemijskim oružjem u toku protekle nedelje.

Arapska liga odbija pokušaje „međunarodnih i regionalnih snaga da vode politiku preko leševa sirijskog naroda ili po cenu suvereniteta Sirije. Zato zahtevamo da se svi uzdrže od ove opasne eskalacije čiji smo svedoci“, izjavio je Geit, a prenosi AFP.

SAD su po naređenju predsednika Donalda Trampa ispalile na desetine raketa na sirijsku vazduhoplovnu bazu iz koje je, kako se navodi, izveden napad hemijskim oružjem, za koji Vašington krivi vladu sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Izvor iz sirijske vojske za AFP je izjavio da su oružane snage te države bile upozorene na mogućnost vojne akcije nekoliko sati pre nego što su SAD izvršile napad.

Geit je osudio napad hemijskim oružjem za koji su sirijske vlasti izričito negirale umešanost, navodeći da „počinioci moraju da odgovaraju za to jednog dana“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.