U trendu

Arapske zemlje o Trampovoj odluci: Gurnuće regiju u nasilje i haos

Ministri spoljnih poslova arapskih zemalja pozvali su u subotu uveče Sjedinjene Američke Države da odustanu od odluke o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela jer će to povećati nasilje širom regije.

Objava od srede američkog predsednika Donalda Trampa predstavlja „opasno kršenje međunarodnog prava“ i nije imala nikakav pravni učinak, saopštila je Arapska liga nakon sednice na kojoj su u Kairu učestvovale sve njene članice.

„Odluka nema nikakav pravni učinak … produbljuje napetost, podstiče ljutnju i preti da će gurnuti regiju u više nasilja i haosa“, izjavla je Arapska liga nakon sastanka koji je počeo u subotu uveče, potrajavši nekoliko sati.

Liga je najavila da će od Veća sigurnosti UN-a tražiti rezoluciju o odbacivanju američke odluke. Libanski ministar Gebran Basil rekao je tokom vanrednog sastanka da arapske zemlje razmatraju mogućnost uvođenja ekonomskih sankcija protiv SAD-a, ali u izjavi Arapske lige ekonomske sankcije se ne spominju.

Američki predsaednik Tramp je priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela i rekao kako će početi proces preseljenja američkih zvaničnika u taj grad, uprlps upozorenjima saveznika da bi taj potez mogao izazvati napetosti na Bliskom istoku.

Trampova odluka izazvala je proteste i nasilje širom regije u kojima je dvoje ljudi poginulo, a preko 750 ih je ranjeno.

Status Jerusalima jedna je od glavnih spornih tačaka u decenijama dugim izraelsko-palestinskim mirovnim razgovorima. Palestinci žele istočni Jerusalim za prestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedeljivom i večnom prestonicom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.