U trendu

ARD: Signal nade ili oproštajna poseta ?

BERLIN – Nemački mediji pridali su veliku pažnju poseti kancelarke Angele Merkel Srbiji tako da se vesti o njenom boravku u Beogradu mogu danas naći u gotovo svim elektronskim i štampanim medijima.

„Merkel se dugo zalaže za približavanje Zapadnog Balkana EU. Povodom njene poslednje posete u funkciji kancelara pojedini u regionu se nadaju njenom daljem uticaju, a drugi očekuju samo oproštajnu turneju“, ističe javni servis ARD.

ARD ukazuje da se poslednji put u funkciji kancelarke Merkelova nalazi na Zapadnom Balkanu.

„Za jedne je to putovanje punog simboličnog značaja, koje bi moglo uneti dinamiku u zamrznute konflikte. Za druge to nije bilo ništa osim oproštajne posete bez prave perspektive za rešavanje velikih problema malih zapadnobalkanskih država“, ukazuje ARD.

Javni servis ističe da je lista problema na Zapadnom Balkanu duga, od korupcije, zloupotrebe vlasti, oslabljenog pravosuđa i često nedostajuće slobode štampe, a na kraju i nerešeni konflikt Beograda i Prištine.

Konkretna rešenja, u tome su jedinstveni posmatrači, kaže ARD, neće doneti poslednja poseta kancelarke.

Politikolog Florian Biber tvrdi da poseta Merkelove nije ništa više od oproštajnog putovanja.

Prema njegovim rečima, u suštini problema, vezano za evropsku perspektiku regiona, ništa se nije promenilo, jer države članice mogu da blokiraju pristupanje zbog čega su pristupne perspektive neverodostojne.

„Pristupna perspektiva nije povezana sa reformama već zavisi od volje članica. To je dovelo do određenog nezadovoljstva u regionu“, ukazao je on.

Biber ističe da je to, nažalost, nešto gde i nemačka kancelarka ne može regionu da ponudi stabilniju budućnost.
To je, konstatuje, na kraju i neuspeh nemačke kancelarke.

Nemačka agencija DPA ističe da je na konferenciji za štampu u Beogradu bilo jasno da se radi o opraštanju Merkelove, ali i o nasleđu njene politike vezane za region koji je za Evropu i dalje važan, iako je u poslednje vreme Evropa zapostavila taj region.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.