U trendu

Argentina: Ozbiljan fijasko predsednika Fernandesa

BUENOS AJRES – Argentinski predsednik Alberto Fernandes pretrpeo je ozbiljan neuspeh na međuizborima održanim u nedelju, usred sveopšteg besa javnosti zbog visoke inflacije i rastućeg siromaštva.

Fernandesova vladajuća koalicija je izgubila kontrolu nad Senatom, zbog čega bi mogla izgubiti poziciju najvećeg bloka u Predstavničkom domu, navodi agencija AP.

Prema prebrojanim glasovima, opoziciona koalicija desnog centra “Zajedno za promene” je dobila 40,1 odsto glasova u provinciji Buenos Ajres, koja broji najviše stanovnika, dok je predsednikova koalicija “Front za sve” osvojila 38,4 odsto glasova.

Koalicija “Zajedno za promene” je takođe odnela pobedu u Santa Feu, Kordobi i gradu Buenos Ajresu, odnosno drugim okruzima sa značajnom izbornom težinom.

Birači su izabrali 127 poslanika, što predstavlja polovinu mesta u Predstavničkom domu, i 24 senatora u osam provincija, što je trećina gornjeg doma.

Trijumf koalicije desnog centra “Zajedno za promene” će, kako ocenjuje AP, otežati predsedniku poslednje dve godine na toj funkciji, koji mora da se izbori sa akutnom socijalnom krizom i traži sporazum o refinansiranju duga sa Međunarodnim monetarnim fondom kako bi stabilizovao ekonomiju.

Rezultat se doživljava i kao svojevrsna “kazna“ za Fernandesovu vladu zbog nezaposlenosti i drugih poteškoća poput prošlogodišnjeg pada argentinske ekonomije za 10 odsto, zajedno sa kontinuirano visokom inflacijom.

Više od 40 posto od 45 miliona stanovnika zemlje živi u siromaštvu, nezaposlenost je blizu 10 odsto, a inflacija u oktobru je bila na godišnjoj stopi od skoro 42 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar