U trendu

Argentina: Zakon o abortusu prošao Kongres, čeka se Senat

BUENOS AJRES – Nacrt zakona o legalizaciji abortusa prošao je danas donji dom Kongresa u Argentini, a ovaj potez mogao bi da dovede do širih promena u konzervativnoj Latinskoj Americi, kako prenosi Rojters.

Zakon će sada biti predstavljen Senatu, gde se očekuje još neizvesnije glasanje.

Za nacrt zakona, koji dozvoljava okončanje trudnoće do 14. nedelje, glasao je 131 poslanik, 117 je bilo protiv, dok je šestoro bilo uzdržano.

Pristalice zakona, ogrnute prepoznatljivim zelenim marama, izašle su na ulice Buenos Ajresa nakon glasanja da proslave današnje vesti.

Neki od protivnika zakona, koji su bili okupljeni ispred zgrade Kongresa još od sinoć, bili su u suzama.

Sličan zakon o legalizaciji abortusa nije uspeo da prođe Senat 2018. godine, i tada je za „prolaz“ falilo malo glasova.

Sada je do glasanja došlo nakon kampanje kojom se apelovalo za veća reproduktivna prava žena u regionu koji je pretežno rimokatolički.

Ova incijativa uključuje i sličan zakon, o kojem se odvojeno glasa, a koji se odnosi na pružanje podrške ženama koje ne žele da prekinu trudnoću, a koje se suočavaju sa velikim ekonomskim ili socijalnim problemima.

Zakon u Argentini trenutno dozvoljava abortus samo u slučajevima ozbiljnog rizika po zdravlje majke ili silovanja. Aktivisti tvrde da žene, čak i u ovim slučajevima, često ne dobijaju adekvatnu negu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.