U trendu

Asanz moze da ulozi zalbu na odluku o isporucenju SAD

LONDON – Osnivač Vikiliksa, Australijanac DŽulijan Asanž (50) može da uloži žalbu Vrhovnom sudu Velike Britanije kako bi sprečio izručenje Sjedinjenim Američkim Državama, odlučio je danas Viši sud u Londonu.

Tako je Asanžu, koji se nalazi u zatvoru u Londonu, data šansa da ospori odluku kojom bi trebalo da bude izručen Americi gde se suočava sa 18 tačaka optužnice.

Asanž je tražen u SAD zbog objavljivanja na hiljade tajnih dokumenata u periodu između 2010. i 2011. godine, preneo BBC.

U decembru, SAD su dobile spor, pa je preinačena bivša odluka britanskog suda kojom Asanž ne može da bude isporučen Americi zbog zabrinutosti oko njegovog mentalnog zdravlja i zabrinutosti da bi mogao da počini samoubistvo.

U dokumentima Vikiliksa se navodi da je američka vojska ubila na stotine civila u nezabeleženim incidentima tokom rata u Avganistanu, dok su podaci iz Iraka pokazali da je navodno 66.000 ljudi ubijeno ili mučeno u zatvoru, i da su ih mučile iračke snage.

Amerika kaže da su dokumentni Vikiliksa prekršili zakone i ugrozili živote, dok Asanž tvrdi da je slučaj politički motivisan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar