U trendu

Asanž podneo žalbu na odluku o izručenju

LONDON – Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž danas je britanskom Višem sudu uložio žalbu na odluku britanske vlade da ga izruči SAD, koja je doneta prošlog meseca.

Asanžove pristalice organizovale su proteste koji bi trebalo da se održe predstojećeg vikenda, uoči njegovog 51. rođendana, a njegova supruga Stela Asanž je danas bila među ljudima koji su se okupili ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije da traže njegovo puštanje iz zatvora, prenosi AP.

Džulijan Asanž na britanskim sudovima godinama pokušava da izbegne izručenje u SAD, gde je protiv njega podignuto 17 optužnica za špijunažu i jedna za zloupotrebu računara.

Američki tužioci tvrde da je australijski državljanin pomogao analitičaru obaveštajne službe američke vojske Čelsi Mening da ukrade poverljive diplomatske depeše i vojna dokumenta koje je kasnije objavio Vikiliks, čime je, po njihovim rečima, doveo u opasnost živote službenika američke vlade, navodi AP.

Za njegove pristalice, Asanž je novinar koji obelodanjuje tajne i koji je razotkrio zločine američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Britanski sud je u aprilu ove godine doneo presudu da Asanž može da bude izručen SAD, a tu odluku je 17. juna potvrdila britanska vlada.

Zbog Asanžovog slučaja pod velikim pritiskom je i australijska vlada, od koje mnogi politički i drugi društveni činioci u toj zemlji traže da interveniše i spreči izručenje, ali je prošlog meseca premijer Entoni Albanez odlučio da ne uputi javni poziv Vašingtonu da odustane od krivičnog gonjenja osnivača Vikiliksa, navodi AP.

Asanžove pristalice i advokati tvrde da je on novinar i da ima pravo na zaštitu slobode govora iz Prvog amandmana američkog ustava, te da je slučaj politički motivisan.

Po njihovom mišljenju, Asanž bi se u SAD suočio sa nehumanim tretmanom i ne bi imao pravično suđenje, navodi AP.

Asanž zasad ostaje u londonskom zatvoru Belmarš sa visokim stepenom bezbednosti, gde se nalazi od kada je uhapšen 2019. godine.

Pre toga, proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj, u kojoj je optužen za silovanje i seksualni napad.

Švedska je odustala od istrage o seksualnim zločinima u novembru 2019. godine, ali je britanski sud odlučio da zadrži Asanža u zatvoru dok ne bude okončan slučaj ekstradicije, prenosi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.