U trendu

Atentator na Regana na slobodi sledeće godine?

VAŠINGTON – Američki savezni sudija izjavio je danas da DŽon Hinkli Džunior (66), koji je pokušao da ubije bivšeg predsednika SAD Ronalda Regana (1911-2004) pre četiri decenije, može da bude oslobođen svih ograničenja sledeće godine ukoliko nastavi da prati pravila i ostane mentalno stabilan, javlja AP.

Američki sudija Pol Fridman iz Vašingtona je rekao da će Hinkliju predočiti pravila kojih treba da se drži ove nedelje.

Otkako je 2016. godine prešao u Vilijamsburg, u američkoj državi Virdžinija, iz bolnice u Vašingtonu Hinkli je morao da bude pod stalnim nadzorom psihijatara i terapeuta.

Hinkliju je zabranjeno da poseduje pištolj i ne može da kontaktira Reganovu decu, ostale žrtve i njihove porodice, kao i glumicu DŽodi Foster, kojom je bio opsednut prilikom pokušaja atentata 1981. godine.

Fridman je rekao da Hinkli trenutno nema simptome mentalne bolesti, ne ponaša se nasilno i nema interesovanje za oružje od 1983. godine.

Imao je 25 godina kada je ranio Regana ispred vašingtonskog hotela. Tokom pucnjave, Reganova portparolka DŽejms Brejdi je pogođena i nakon toga je ostala paralizovana, a umrla je 2014. godine. On je tada ranio i agenta tajne službe Timotija Mekartija i vašingtonskog policajca Tomasa Delahantija.

Porotnici su presudili da je Hinkli patio od akutne psihoze i ocenili da nije kriv jer je psihički oboleo, dodajući da mu treba lečenje, a ne život u zatvoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.