U trendu

Atlantski savez u CG: Moskva preko Srbije destabilizuje regio

SARAJEVO – Predsednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera smatra da je Rusija glavni destabilizirajući faktor u regionu Zapadnog Balkana i da preko Beograda, na, kako kaže, perfidan i vešt način, želi da plasira i nametne svoju politiku na Zapadnom Balkanu.

Kentera se, kako kaže, nada da je to „samo prolazna faza, jer Srbija mora biti faktor stabilnosti na Balkanu“ i dodaje da je uveren da će Srbija, dugoročno gledano, značajno promeniti svoju politiku u odnosu na aktuelnu.

„Razlog za sve ovo što se trenutno dešava je u prikupljanju političkih poena za skorašnje izbore u Srbiji“, ocenio je Kentera u razgovoru za bosanski portal Vijesti.

On kaže i da se na Crnu Goru vrši nezapamćen pritisak zbog Zakona o slobodi veroispovesti, ali da i taj pritisak zapravo dolazi iz Moskve, a ne Beograda.

Navodeći da pojedine zemlje, pre svega Rusija, Beograd žele da koriste kao instrument za destabilizaciju celog regiona, Kentera kaže da se nada i veruje da će Srbija i njeno rukovodstvo „na kraju odoleti tim izazovima“.

Komentariše i odnos predsednika Aleksandra Vučića prema Crnoj Gori, navodeći da se njegova retorika prema toj zemlji poslednje nedelje značajno promenila i nije više tako „agresivna“, ali, tvrdi da je baš zbog toga usledila reakcija iz Moskve, u vidu posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar