U trendu

Australija evakuisala preko 50 avganistanskih sportistkinja

KANBERA – Australija je evakuisala više od 50 avganistanskih sportistkinja i njihovih porodica nakon lobiranja istaknutih ličnosti iz sveta sporta, izvestila je danas australijska nacionalna televizija Australijan broadkasting korporejšen (ABC).

Australija već duže od nedelju dana evakuiše svoje građane i deo osoblja iz svoje ambasade nakon što su talibani 15. avgusta preuzeli kontrolu nad prestonicom Kabulom, prenosi agencija Rojters.

Oko 1.000 ljudi evakuisano je na australijskim letovima, a ABC je izvestio da je među njima bilo oko 50 sportistkinja i članova njihovih porodica, nakon što je njihov težak položaj privukao pažnju nekoliko istaknutih bivših sportskih ličnosti.

Svetska asocijacija profesionalnih fudbalera FIFPRO, koje je takođe bila aktivno uključena u napore da se sportisti izvuku, potvrdila je evakuaciju grupe bez navođenja ukupnog broja.

„Zahvalni smo australijskoj vladi što je evakuisala veliki broj fudbalerki i sportistkinja iz Avganistana“, navodi se u saopštenju FIFPRO -a.

„Ove mlade žene, i kao sportistkinje i kao aktivistkinje, bile su u opasnoj poziciji i u ime njihovih vršnjaka širom sveta zahvaljujemo međunarodnoj zajednici što im je pritekla u pomoć“, izjavila je Kalida Popal, bivša kapitenka avganistanskog ženskog tima koja sada živi u Danskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.