U trendu

Australija nastavlja sa vakcinacijom AstraZenka, jedan sluča

SIDNEJ – Zvaničnici Ministarstva zdravlja Australije potvrdili su da će ta zemlja nastaviti svoj program imunizacije protiv kovid-19 sa vakcinom AstraZeneka, nakon što je jedan slučaj zgrušavanja krvi pobudio sumnje u njenu bezbednost.

Rojters prenosi da je muškarac (44) primljen u bolnicu u Melburnu sa zgrušavanjem krvi nekoliko dana nakon što je primio vakcinu AstraZeneka, a australijska zdravstvena regulatorna tela na sastancima juče i danas razgovaraju o daljim preporukama za ovu vakcinu.

„Regulatorna tela trenutno nisu savetovala da zaustavimo upotrebu vakcine AstraZeneka u Australiji“, rekao je zamenik glavnog medicinskog zvaničnika Australije Majkl Kid na konferenciji za novinare, navodi agencija.

Kid je naglasio i da je slučaj zgrušavanja krvi verovatno povezan sa vakcinom, ali da su rizici od ozbiljnih neželjenih efekata i dalje vrlo niski.
Rojters prenosi da je on poručio i da će zbog bezbednosti zdravstvena regulatorna tela nastaviti da prate situaciju i da se njihove nove preporuke očekuju sledecje nedelje.

Moguće komplikacije sa upotrebom AstraZeneke mogle bi dodatno da uspore već odloženu akciju imunizacije u Australiji koja se najviše oslanja na ovu vakcinu, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.