U trendu

Australija neće održati samit Kvada bez američkog predsednika Bajdena

Australijski premijer Entoni Albanze isključio je održavanje samita takozvanog Kvada, u Sidneju, bez predsednika SAD Džoa Bajdena koji je otkazao najavljeni dolazak zbog pregovora o povećanju američkog duga.

U Vašingtonu su zvaničnici juče objavili da će predsednik SAD skratiti planirani put u oblast Indopacifika da bi mogao da se usredsredi na pregovore o podizanju granice duga u Vašingtonu.

On će ići na samit Grupe sedam najbogatijih liberalnih demokratija u Hirošimi u Japanu, ali je otkazao put za Papua Novi Gvineju i na sastanak vođa Kvad partnerstva – SAD, Australija, Indija, Japan – koji je trebalo da se održi u Australiji.

Samit Kvada, na kome su, pored australijskog premijera i američkog predsednika trebalo da budu i indijski premijer Narendra Modi i japanski premijer Fumio Kišida, zakazan je za 24. maj.

Albaneze je rekao danas da razume zašto je Bajden otkazao dolazak na samit da bi se usredsredio na pregovore o granici duga u Vašingtonu pošto je to presudno za privredu.

„Blokada i poremećaji koji se događaju u domaćoj politici u SAD sa pitanjem granice duga znače da je on razumljivo morao da donese tu odluku obzirom da to mora da bude rešeno pre 1. juna ili će biti drastičnih posledica na američku privredu koje će se preliti na globalnu privredu“, rekao je Albaneze novinarima.

Bajden je izrazio veliko razočaranje što neće moći da dođe na samit u Sidneju kao što je planirao, i u glavni grad Kanberu dan ranije, da se obrati parlamentu, rekao je Albaneze.

Četvoro vođa će uskoro biti zajedno u Japanu, u Hirošimi, na samitu Grupe sedam i planiraju tamo da se sastanu, rekao je australijski premijer Albaneze.

Albaneze je rekao da će indijski premijer Modi ipak doći u Sidnej iduće nedelje, pošto je planirana i bilateralna poseta ali da japanski premijer Kišida neće doći.

„Odluka predsednika Bajdena značila je da ne možete imati sastanak vođa Kvada kada su tu samo tri od četiri lidera“, rekao je Albaneze.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar