U trendu

Australija odustala od cilja vakcinacije 26 miliona ljudi

KANBERA – Australija je odustala od cilja vakcinacije gotovo celokupne populacije od 26 miliona ljudi do kraja godine, nakon saveta ljudima mlađim od 50 godina da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom umesto AstraZenekinom.

Australija, koja se najviše oslanjala na AstraZenekinu vakcinu, ne planira da postavi nove ciljeve u vezi sa okončanjem svog programa vakcinacije, napisao je australijski premijer Skot Morison u svojoj objavi na Fejsbuku.

„Iako bismo želeli da doze budu date pre kraja godine, nije moguće postaviti ciljeve s obzirom na brojne neizvesnosti“, rekao je Morison, a prenosi agencija Rojters.

Australijske vlasti promenile su u četvrtak preporuku vezano za Fajzerove vakcine, preporučivši je mlađima od 50 godina, nakon što su evropski regulatori ponovili da postoji moguća veza između AstraZenekine vakcine i izveštaja o retkim slučajevima pojave krvnih ugrušaka.

Australija, koja se prošle nedelje „utrkivala“ da udvostruci porudžbinu Fajzerovih vakcina, prvobitno je planirala da celokupno stanovništvo vakciniše do kraja oktobra.

Glavni zdravstveni službenik, profesor Pol Keli, izjavio je da će Australija do kraja godine dobiti 40 miliona doza Fajzerove vakcine, što je dovoljno za vakcinaciju svih odraslih Australijanaca.

Premijer Morison je rekao da je do sada dato oko 1,16 miliona doza vakcina protiv kovida-19, napominjući da je australijski program vakcinacije u skladu sa programima drugih zemalja, poput Nemačke i Francuske, ali i da je ispred Kanade i Japana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.