U trendu

Australija plaća 555 miliona evra Naval grupi zbog otkazivanja nabavke francuskih podmornica

Australija će platiti kompenzaciju od 555 miliona evra francuskoj državnoj Naval grupi kako bi se stavila tačka na aferu sa podmornicama, izjavio je danas premijer Entoni Albaneze.

Francuska grupa prihvatila je „fer i pravičnu nagodbu“ od 555 miliona evra (584 miliona dolara), rekao je novi šef australijske vlade.

Novac će biti isplaćen zbog kršenja gigantskog ugovora od 56 milijardi evra koje je izazvalo diplomatsku krizu izmedju Pariza i Kanbera u septembru 2021.

Francuski ministar Sebastijen Lekorni rekao je da je „primio na znanje“ da je postignut sporazum o nadoknadi izmedju francuskog proizvodjača podmornica i Australije, kao i da će taj sporazum omogućiti ponovno pokretanje odnosa sa Kanberom.

Bivši australijski premijer Skot Morison otkazao je sporazum o nabavci 12 konvencionalnih podmornica vredan 90 milijardi australijskih dolara pošto je Australija sklopila pakt sa SAD i Britanijom, koji uključuje i isporuku američkih podmornica na nuklearni pogon.

Francuska je tada optužila SAD i Australiju za izdaju zbog otkazanog ugovora i tajnog pregovaranja trilateralnog saveza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar