U trendu

Australija šalje trupe na Solomonska ostrva da uguši nemire

KANBERA – Australija je objavila danas da šalje policiju, vojne trupe i diplomate na Solomonska ostrva kako bi pružili pomoć nakon što su se antivladini demonstranti usprotivili naredbi o lokdaunu i drugi dan zaredom izašli na ulice u nasilnim protestima.

Australijski premijer Skot Morison je izjavio da će, u sklopu rasporedivanja trupa, biti poslat i odred od 23 federalna policajca i još njih 50 za obezbeđivanje lokacija ključne infrastrukture, kao i 43 pripadnika odbrambenih snaga, patrolni čamac i najmanje pet diplomata, prenosi agencija AP.

Prvo osoblje bi trebalo da stigne večeras, a više njih sutra, izjavio je Morison, dodajući da će raspoređivanje trupa trajati nekoliko nedelja.

„Naša svrha ovde je da obezbedimo stabilnost i sigurnost“, poručio je australijski premijer.

Premijer Solomonovih ostrva Manašeh Sogavare proglasio je juče lokdaun, nakon što se oko 1.000 ljudi okupilo na protestu u prestonici Honiari zahtevajući njegovu ostavku zbog niza domaćih pitanja.

Demonstranti su upali u zgradu Narodne skupštine i zapalili slamnati krov obližnje zgrade, saopštila je vlada.

Zapalili su i policijsku stanicu i druge zgrade.

Morison je rekao da je Sogavare zatražio pomoć od Australije u skladu sa bilateralnim bezbednosnim sporazumom.

„Nije namera australijske vlade da se na bilo koji način meša u unutrašnje stvari Solomonskih ostrva. To je na njima da reše“, izjavio je Morison.

Sogavare je naredio da prestonica bude zaključana od 19 časova u sredu do 19 časova u petak, nakon što je, kako je rekao, bio „svedok još jednog tužnog i nesrećnog dogadaja koji je imao za cilj rušenje demokratski izabrane vlade.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.