U trendu

Australija uvodi zabranu izlaska iz zemlje za sve drzavljane

KANBERA – Australijancima koji žive u inostranstvu biće zabranjeno da napuste zemlju jer je vlada proširila zabranu na granicama zbog kovid 19, potezom za koji neki stručnjaci kažu da nije u skladu sa ustavom.

Australijska vlada je proširila zabranu australijskim građanima da napuštaju zemlju tako da su njom obuhvaćeni i oni koji žive u drugim državama.

Stručnjak za građansko pravo sa Univerziteta u Kanberi, Kim Rubenštajn, smatra da ta odluka nepravedno utiče na život Australijance koji su multikulturalnog porekla i da bi mogla biti proglašena neustavnom.

Rubenštajn je za „Gardijan“ rekla i da je australijska vlada zbog kovid-19 svojim građanima postavila neka od najoštrijih ograničenja na svetu.

Trenutno je njenim državljanima i stalnim stanovnicima zabranjen izlazak iz zemlje i oni moraju podneti zahtev za izuzeće koje se može odobriti, između ostalog, zbog posla, studiranja ili humanitarnih razloga.

Ministar zdravlja Greg Hant je 1. avgusta izmenio zakonodavni instrument koji je uveo zabranu putovanja u inostranstvo i dodatno pooštrio pravila za australijske državljane ili stalne stanovnike.

Tako će od 11. avgusta čak i australijski državljani koji obično imaju prebivalište u drugoj zemlji morati da podnesu zahtev za izuzećee da napuste zemlju, koji bi im se mogao odbiti.

Ministarstvo za spoljne poslove definiše nekoga kao „običnog rezidenta u drugoj zemlji“ ako je u poslednjih 12 do 24 meseca više vremena proveo van Australije nego u državi.

Građani Australije koji žele da se vrate u zemlju i dalje moraju da se prijavljuju, pridržavaju mera predviđenih za dolazak i plaćaju vlastiti hotelski karantin, a samo australijski državljani i stalni stanovnici prema važećim merama mogu ući u Australiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.