Australijska vlada pojačava napore da suzbije pušenje i vajpovanje

Australijska vlada će u sklopu napora da se suzbije puštenje, u naredne četiri godine povećati porez na duvan za nekoliko milijardi dolara, a vajpovanje će biti zabranjeno.

Rekreativno vajpovanje (elektronske cigarete) biće zabranjeno, jer vlada nastoji da spreči sledeću generaciju da postane zavisna od nikotina, rekao je danas tamošnji ministar zdravlja Mark Batler.

Porez na duvan biće povećan za pet odsto godišnje počevši od septembra, rekao je on te će ukupno povećanje biti 3,3 milijarde australijskih dolara (2,2 milijarde američkih dolara) tokom četiri godine.

Prethodno je povećan porez na elektronske cigarete, a pojačane su i kontrole njihovog uvoza i pakovanja.

Vlada će sarađivati sa saveznim državama kako bi zaustavila prodaju elektronskih cigareta u maloprodajama i olakšala dobijanje recepta za terapeutsku upotrebu.

Da bi suzbila rastuće crno tržište, vlada će pojačati kontrolu proizvodnje vajpova, uključujući ograničavanje ukusa i boja.

Zahtevaće da pakovanje bude nalik farmaceutskom, da se smanji maksimalan broj uvlačenja i nivo nikotina, kao i da se zabrani jednokratna elektronska cigareta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.