U trendu

Australijski premijer smenio tužioca optuženog za silovanje i ministarku odbrane

Ministarka odbrane Linda Rejnolds i javni tužilac Kristijan Porter, glavni pravni savetnik vlade, smenjeni su sa funkcija posle skandala koji su potresli Australiju, izjavio je danas konzervativni premijer Skot Morison.

U okviru rekonstrukcije vlade, premijer je najavio unapredjenje nekoliko žena, navodeći da će njegov novi tim imati „najveću zastupljenost žena“ u istoriji australijske izvršne vlasti.

Rejnolds i Porter će ostati u vladi, ali na drugim funkcijama. Dosadašnja ministarka odbrane preuzeće portfelj državnih usluga, a Porter resor industrije, nauke i tehnologije.

Morison je pod velikim pritiskom nekoliko nedelja zbog slučajeva seksizma australijske političke kulture i protesta širom zemlje.

Objava video snimaka zaposlenih u australijskoj konzervativnoj vladi dok izvode razne seksualne radnje u parlamentu potresla je vladu te zemlje koja je već bila na udaru zbog navodnog seksizma političara.

Video snimke i fotografije su izgleda razmenjivali na mesindžer grupi zaposleni u konzervativnoj vladi pre nego što ih je otkrio jedan uzbunjivač. Prošle nedelje snimke su objavili mediji.

Bivša službenica u parlamentu Britani Higins nedavno je optužila starijeg kolegu da ju je u martu 2019. godine silovao u kancelariji i tvrdi da je bila pod pritiskom da ne prijavi slučaj policiji.

Ministarka odbrane Rejnolds izvinila se Higins i platila odštetu nekadašnjoj pomoćnici jer ju je nazvala „lažljivom kravom“.

Javni tužilac Kristijan Porter suočio se 1988. godine sa optužbama za silovanje, koje je negirao, a policija je prekinula istragu zbog nedostatka dokaza.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.