U trendu

Austrija: Izbeglice smeštaju u autobuse

Situacija u Trajskirhenu, nadomak Beča, gde se nalazi prihvatni centar za azilante, veoma je teška, a vlasti novopridošle azilante, odnedavno, smeštaju u autobuse. U prihvatnom centru je od prošle nedelje obustavljen prijem novih azilanata nakon što je njihov broj premašio 4.000, a centar ima svega nešto više od 2.000 mesta za spavanje.

Sada se nedaleko odatle nalazi 11 autobusa koji služe kao svojevrsne „čekaonice“ za nove izbeglice.

Prema pisanju „Standarda“, izbeglice moraju da provedu u autobusima vreme do prvog ispitivanja i zdravstvenog pregleda. Svakodnevno u autobuse se smešta više desetina azilanata, među kojima su i porodice sa decom.

Veliki broj njih spava ispred autobusa na zemlji pod vedrim nebom ili na podu u autobusima.

Pravno gledano takvo zadržavanje je moguće do 48 sati, ali poznavaoci prilika u Trajskirhenu ističu da se taj rok ne poštuje i to pre svega vikendom. Mistarstvo unutrašnjih poslova to negira.

Azilanti u autobusima dobijaju jedan „lanč paket“ dnevno, kao i jednu flašu mineralne vode, dok pakete sa sredstvima za higijenu ne dobijaju.

Prema insajderskim informacijama, u autobusima ima i beba, a policija je zabranila radnicima prihvatnog centra, koji su želeli da pomognu, da dostavljaju pelene, kao i creva preko kojeg bi azilante u autobusima snabdevali svežom pijaćom vodom. Ministarstvo unutrašnih poslova ističe da su vlasti zainteresovane za što brži dalji transport azilanata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.