Austrija: Izbeglice smeštaju u autobuse

Situacija u Trajskirhenu, nadomak Beča, gde se nalazi prihvatni centar za azilante, veoma je teška, a vlasti novopridošle azilante, odnedavno, smeštaju u autobuse. U prihvatnom centru je od prošle nedelje obustavljen prijem novih azilanata nakon što je njihov broj premašio 4.000, a centar ima svega nešto više od 2.000 mesta za spavanje.

Sada se nedaleko odatle nalazi 11 autobusa koji služe kao svojevrsne „čekaonice“ za nove izbeglice.

Foto: Beta

Foto: Beta

Prema pisanju „Standarda“, izbeglice moraju da provedu u autobusima vreme do prvog ispitivanja i zdravstvenog pregleda. Svakodnevno u autobuse se smešta više desetina azilanata, među kojima su i porodice sa decom.

Veliki broj njih spava ispred autobusa na zemlji pod vedrim nebom ili na podu u autobusima.

Pravno gledano takvo zadržavanje je moguće do 48 sati, ali poznavaoci prilika u Trajskirhenu ističu da se taj rok ne poštuje i to pre svega vikendom. Mistarstvo unutrašnjih poslova to negira.

Azilanti u autobusima dobijaju jedan „lanč paket“ dnevno, kao i jednu flašu mineralne vode, dok pakete sa sredstvima za higijenu ne dobijaju.

Prema insajderskim informacijama, u autobusima ima i beba, a policija je zabranila radnicima prihvatnog centra, koji su želeli da pomognu, da dostavljaju pelene, kao i creva preko kojeg bi azilante u autobusima snabdevali svežom pijaćom vodom. Ministarstvo unutrašnih poslova ističe da su vlasti zainteresovane za što brži dalji transport azilanata.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar