U trendu

Austrija: Korona testovi koštali više od vakcina

BEČ – Oko četiri milijardi evra je Austrija do sada potrošila na korona testove, što je mnogo više nego za vakcine, proizilazi iz odgovora na parlamentarni upit.

Samo je Ministarstvo zdravlja do juna 2022.platilo 2,92 milijardi evra za testove, koji su sprovode u apotekama, u centrima za testiranje, kućno testiranje i bečki program testiranja „Svi grgoću“.

Naime, u Austriji je od početka pandemije sprovodeno besplatno testiranje stanovništva, koje je tek početkom godine ograničeno na pet testova mesečno.

„Četiri milijardi eva je otprilike visina celog budžeta za univerzitete. Ili toliko košta ovogodišnji paket povećanja penzija. Te četiri milijardi evra za testove Austriji nisu ništa doneli“, poručuje stranka NEOS, koja je uputila parlamentarni upit Ministarstvu.

Austrija je imala isti tok pandemije kao i Švajcarska i Nemačka, i čak više kovid umrlih po 1.000 stanovnika nego obe susedne zemlje, dodaje Neos.

Zbog toga, stranka smatra, da je taj novac bespotrebno potrošen.

Inače do kraja aprila je Austrija za vakcine platila oko 475 miliona evra, proizilazi iz ranijeg odgovora na parlamentarni upit Slobodarske partije Austrije (FPO).

Ukupno je Austriji isporučeno oko 37,87 miliona doza vakcina, od kojih je sa 23,51 miliona najviše isporučeno od kompanije Fajzer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar