U trendu

Austrija: Mlekari zabranjena proizvodnja zbog listerije

BEČ – Austrijska mlekara „Glognic“ mora da obustavi proizvodnju, jer je očvrsnula sumnja da je izvor bakterije listerije, koja se dovodi u vezu sa osam oboljenja u Beču, od kojih tri sa smrtnim ishodom.

„Sumnje se očvrsnule“, rečeno je agenciji APA u Agenciji za bezbednost namirnica (AGES).

AGES je proteklih dana analizirao tri uzorka iz mlekare i pronađen je soj listerija koji je utvrđen i kod osam obolelih.

Koristeći bazu podataka iz inostranstva, došlo se do saznanja da se radi o specifičnom soju, koji nije prisutan nigde u Austriji, a tako ni u drugim zemljama EU.

AGES ukazuje da se time očvrsnula sumnja da je mlekara iz Donje Austrije izvor listerija, ali i napominje da do sada nisu pronašli namirnicu koja bi sadržala taj soj.

Listerioza je bakterijska crevna infekcija koja nastaje kao posledica konzumacije hrane kontaminirane bakterijama iz roda listerija.

„Na osnovu novih saznanja je naložena trajna sanacija postrojenja sa obustavom proizvodnje“, saopštila je Kristina Ridel iz Odeljenja za veterinu i kontrolu namirnica pokrajinske vlade Donje Austrije.

Sanacija predviđa čišćenje i dezinfekciju sa naknadnim potpunim sušenjem prostorija i opreme.

Nakon odgovarajuće kontrole biće donete odluke o daljem delovanju.

Prošle nedelje je mlekara „Glognic“, zbog sumnje da su njeni proizvodi zaraženi listerijama, opozvala kajmak, jogurt i sveži sir.

Mlekara je odbacivala mogućnost da je izvor listerija, već je to pripisivala drugima, to jest kupcima.

Rečeno je da se mlekara nalazi pod redovnom kontrolom i da do sada nije utvrđeno prisustvo listerija.

Listerije su utvrđene u jednom restoranu u Beču, u kojem se gostima nude proizvodi mlekare.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.