U trendu

Austrija na udaru kritika zbog izdavanja viza delagatima Rusije u OEBS

BEČ – Austrija se našla na udaru međunarodnih kritika zbog odluke da izda vize ruskim poslanicima koji su pod sankcijama kako bi prisustvovali predstojećem zasedanju parlamentarne skupštine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču, javlja AP.

Američka agencija navodi da ova odluka austrijskih vlasti ističe delikatni pokušaj balansiranja kojim Austrija pokušava da i tokom rata u Ukrajini održi svoju dugogodišnju poziciju vojne neutralnosti, prenosi londonski Gardijan.

Austrijska vlada osudila je invaziju Rusije na Ukrajinu pre skoro godinu dana, ali je istovremeno naglasila da je potrebno da se održe diplomatski odnosi sa Rusijom.

Zvanična Moskva planira da pošalje svoju delegaciju na sednicu parlamentarne skupštine OEBS koja je zakazana za 23. i 24. februar, u kojoj je 15 ruskih poslanika koji su pod sankcijama Evropske unije, a među njima su zamenik predsednika Dume Pjotr Tolstoj i njegov kolega poslanik Leonid Slucki.

U pismu austrijskom kancelaru, ministru spoljnih poslova i drugim zvaničnicima, delegati iz 20 zemalja, uključujući Francusku, Kanadu, Veliku Britaniju, Poljsku i Ukrajinu, pozivaju austrijsku vladu da zabrani učešće Rusima koji su pod sankcijama.

„Važno je zapamtiti da su ruski parlamentarci sastavni deo sistema moći i da su saučesnici u zločinima koje Rusija čini svaki dan u Ukrajini. Njima nije mesto u instituciji koja ima zadatak da promoviše iskren dijalog i usprotivi se ratu“, navodi se u pismu koje je preneo AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.