U trendu

Austrija: Neophodno sačuvati sećanje na žrtve Holokausta

BEČ – Neophodno je sačuvati sećanje na žrtve holokausta i sprečiti da se ono ponovi, i sprečiti da nasilje bude ikada ponovo korišćeno kao politički instrument, poručio je danas predsednik Austrije Aleksander van der Belen, povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta

On je istakao da je želja i obaveza Austrijanaca da sačuvaju sećanje na žrtve, kao i da se ne zaboravi da nisu samo žrtve, već i zločinci bili deo austrijskog društva.

To sećanje, kaže, može biti dostojno samo ako se odlučno vodi borba protiv antisemitizma i rasizma.

„Doba nacističkog režima se ubraja u najtamnija poglavlja austrijske i evropske istorije. Austrija će se boriti dalje protiv svakog oblika antisemitizma, jer za mržnju nema mesta u našem društvu“, poručio je austrijski kancelar Karl Nehamer.

Vicekancelar Verner Kogler je naglasio da se zločini nacizma ne smeju nikada više ponoviti i da je potrebno suprostaviti se svakoj mržnji.

Ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner je ocenio da je uspostavljanje memorijalnog centra na prostoru bivšeg koncentracionog logora Guzen važna mera za jačanje kulture sećanja.

Inače, otkup preostalih delova bivšeg logora je zaključen u decembru, saopštio je Karner.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar