U trendu

Austrija očekuje sporazum o šestom paketu sankcija Rusiji

BRISEL – Austrija očekuje da će Evropska unija u narednim danima postići dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, izjavio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje Aleksandar Šalenberg.

„Uveren sam da ćemo u narednim danima uspeti da se dogovorimo oko šestog paketa sankcija“, rekao je Šalenberg novinarima po dolasku u Brisel, na sastanak sa kolegama iz EU, prenosi Rojters.
Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis rekao je, po dolasku u Brisel, da planove Evropske unije da uvede embargo na naftu Rusiji blokira samo jedna od 27 članica bloka, a prema evropskim diplomatama, u pitanju je Mađarska.

Šalenberg je ocenio da je jasno da i dalje postoji određena potreba za diskusijom, ali je izrazio uverenje da bi u okviru EU trebalo da se teži da se te rasprave održavaju tamo gde im je mesto, na Savetu EU, kako se javnosti ne bi slala poruka o neslozi jer, kako je rekao „Rusija nas posmatra“.

Landsbergis rekao je danas da planove Evropske unije da uvede embargo na naftu Rusiji blokira samo jedna od 27 članica bloka.

„Cela unija je talac jedne države članice. Moramo da se složimo, ne možemo da budemo taoci“, rekao je po dolasku na sastanak sa svojim kolegama.

Evropske diplomate su potvrdile da je Mađarska zemlja na koju je mislio Landsbergis.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.