U trendu

Austrija od 19. maja ublažava epidemiološke mere

BEČ – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc saopštio je danas da će od 19. maja uslediti ublažavanje epidemioloških mera u celoj zemlji.

„Srećan sam što su se prognoze obistinile. Možemo do leta da se vratimo normalnosti. Nalazimo se na poslednjim metrima pandemije“, naglasio je Kurc na konferenciji za štampu.

On je saopštio da će od 19. maja uslediti popuštanje mera, a time otvaranje ugosteljskih objekata, sporta, turizma,…

S tim u vezi naglasio je da će građani takozvanim „zelenim pasošem“, dokazom o preležanom kovid oboljenju, testiranju ili vakcinaciji, dobiti pristup tim objektima.

Istakao je da, iako trenutna situacija izgleda dobro, i dalje će se pratiti kako bi se na vreme reagovalo u slučaju pogoršanja.

Škole će normalno početi da rade od 26. aprila, osnovci svakodnevno, a stariji po smenama.

Vicekancelar Valter Kogler saopštio je da će od 19. maja početi da rade i kulturne institucije, uz određena ograničenja u broju posetilaca.

Takođe, od 19. maja omogućene su sportske aktivnosti sa najviše 3.000 navijača na stadionima i uz potvrdu o negativnom testu, vakcinaciji ili preležanoj bolesti.

Ponovo će biti moguće održavanje kongresa i sajmova.

Inače, ministarka turizma Elizabet Kestinger je kazala da se radi na zelenom pasošu, kako u EU, tako i u zemlji.

„Radimo na tome da zeleni pasoš tehnički funkcioniše, ali i da stvorimo sve potrebne uslove za ponovno uspostavljanje slobode putovanja. Međutim, treba imati u vidu da svaka zemlja za sebe određuje koje mere zaštite preduzima“, objasila je ona.

Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn pozvao je građane da se što pre vakcinišu, i kazao da u Austriji ima samo kvalitetnih vakcina.

„Sve vakcine koje imamo su bezbedne. Poverenje u neke je izgubljeno na osnovu medijskih napisa. Ja bih i svoju 16-ogodišnju ćerku vakcinisao AstraZenekom, jer smatram da je dobra vakcina“, objasnio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.