U trendu

Austrija od RUS trazi uspostavljanje humanitarnih koridora

BEČ – Austrijski kancelar Karl Nehamer zatražio je danas od Rusije uspostavljanje bezbednog humanitarnog koridora za civile i humanitarnu pomoć, jer za par dana, kako je preneo, Ukrajini preti humanitarna katastrofa, i upozorio predsednika Rusije Vladimira Putina da će snositi odgovornost ako se nešto dogodi austrijskim državljanima u toj zemlji.

Nehamer je na vanrednoj pres konferenciji rekao da su mu ukrajinski zvaničnici preneli da u Ukrajini hrane i lekova ima tek za narednih nekoliko dana, pa zemlji preti humanitarna katastrofa.

On je rekao i da se situacija u Ukrajini zaoštrava i da su gradovi izloženi snažnim napadima, kao i da je obruč oko Kijeva sve „tešnji“, a građani računaju da predstoji napad.

Nehamer je izrazio poštovanje prema spremnosti Ukrajinaca da brane svoju zemlju i pored, kako je rekao, sve dramatičnije situacije.

On je kazao da je naložio ministru spoljnih poslova Aleksanderu Šalenbergu da pozove ambasadora Rusije u Austriji na razgovor, što je, kaže, najoštrija diplomatska mera koja je na raspolaganju jednoj neutralnoj zemlji.

Rekao je da je Šalenberg ambasadoru preneo stav Austrije i zahteve.

Nehamer je ukazao da je veliki problem što ne postoje humanitarni koridori, pa je nemoguće civilima, koji to žele, da napuste napadnute gradove i Ukrajinu, ali ni mogućnost dostave humanitarne pomoći.

S tim u vezi je naveo da i državljani Austrije nisu, zbog nepostojećih bezbednih koridora, u mogućnosti da napuste zemlju.

„Humanitarna pomoć je potrebnija nego ikada. Iz razgovora sa zvaničnicima Ukrajine sam saznao da namirnica i lekova ima još za samo par dana, a potom preti humanitarna katastrofa pred očima Evrope i sveta, pre svega ruskog predsednika“, poručio je Nehamer.

Takođe, kako je rekao, ambasadoru Rusije je preneto da Austrija ne prihvata napad na Ukrajinu i osuđuje i odbija svaki pokušaj obrazloženja.

Nehamer je poručio da će, ako se nešto desi austrijskim državljanima, Austrija odgovornost pripisati Ruskoj federaciji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Apelovao je na Moskvu da ne zaborave na humanost i da civili moraju, po međunarodnom pravu, pre svega iz ljudskosti, biti zaštićeni, sve drugo bio bi ratni zločin i zločin protiv čovečnosti.

Nehamer je kazao da je ambasadoru Ukrajine preneo spremnost Austrije da proaktivno preuzme pripadnike rizičnih grupa, pre svega dece bez roditelja, ali to trenutno nije moguće jer ne mogu da prođu granice.

„Dramatično je koliko vojnika na obe strane mora da umre, jer je jedan čovek umislio da mora biti rata“, konstatovao je on.

Šef austrijske diplomatije Šalenberg rekao je da je ambasadoru Rusije preneo da se od ruskih vlasti očekuje da poštuju međunarodno humanitarno pravo u Ukraini, da uspostave humanitarni koridor za civole, kao i da se osigura pun pristup humanitarnim organizacijama.

Šalenberg je kazao da je preneo i da su napadi na civilne ciljeve ratni zločin, kao i korišćenje klaster bombi.

„Sve što se dešava narednih dana, ako civili budu žrtve, krivicu će jasno snositi rusko rukovodstvo“, poručio je on i naglasio da Rusija svesno razara zajednički evropski bezbednosni poredak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.