U trendu

Austrija odustaje od „velike“ ograde na zahtev Slovenije

Austrija je privremeno odustala od postavljanja ograde duž austrijsko-slovenačke granice, saopštila je danas ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner. Ona je na konferenciji za štampu rekla da je austrijska vlada odustala, privremeno, od te namere na zahtev Slovenije. Bilo je planirano da se uspostavi ograda duga 25 kilometara na austrijsko-slovenačkoj državnoj međi.

Mikl-Lajtner je istakla da će pripreme za uspostavljanje takve barijere biti sprovedene. Ograda će biti podignuta, kako je naglasila, ako slovenačke bezbednosne mere, kao što su ograđeni koridori i pojačane patrole duž zelene granice ne budu delovale. Mikl-Lajtner je istakla da bi ograda u tom slučaju mogla u roku od 48 sati da bude postavljena. Umesto „velike ograde“, Austrija će, postaviti ogradu na najopterećenijem graničnom prelazu Špilfeld, dužine od oko četiri kilometara.

Prvobitno je Mikl-Lajtner tražila da se uspostavi ograda duž čitave granice sa Slovenijom, što bi bilo dužine od 25 kilometara, ali je to naišlo na otpor koalicionog partnera Socijaldemokratske partije (SPO), i uz to je i Slovenija zamolila Beč da od te mere odustane. „Malom“ ogradom, kako je saopšteno, treba da se uspostavi jedan ograđeni bezbednosni koridor, koji će omogućiti pojačanu kontrolu talasa migranata.

Oko prelaza Špilfeld do Grasnicberga biće postavljena žica u dužini od 3,7 kilometara. Kako je rečeno, na konfrenciji za štampu planirano je da se odustane od bodljikave žice, već će se postaviti takozvani „G7“ žica. Ukoliko više stotina izbeglica bude pokušalo da probije ogradu bila bi primenjena bodljikava žica, koja će biti uskladištena u blizini, rekao je generalni direktor za javnu bezbednost Konrad Kogler. Troškovi za postavljanje „male“ ograde iznosiće, prema ministru bez porttfelja Jozefu Ostermajeru 1,2 do 2 miliona evra.

Mikl-Lajtner je naglasila da je ova mera u saglasnosti sa Šengenskim sporazumom, i ukazala je da je Evropska komisija o tome već informisana. Ostermajer je istakao da Šengenski sporazum dozvoljava građevinske mere u pograničnom potezu koje mogu biti ponovo uklonjene. Ministar odbrane Gerald Klug podvukao je da se ne radi o ogradi prema Sloveniji, već samo sistemu za upravljanje talasom izbeglica. „Neće doći do orbanizacije Austrije“, poručio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.