U trendu

Austrija poooštrila granične kontrole prema svim suseda

BEČ – Austrija je od danas pooštrila granične kontrole prema svim svojim susedima.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer istakao je da je potrebno da se putovanja smanje na apsolutni minimum.

„Postoji svega samo malo izuzetaka za putovanja koja su stvarno potrebna. Pooštravamo kontrole na granici i time povećavamo pritisak sa ciljem pridržavanja kovid mera“; poručio je Nehamer.

Granične kontrole, prema njegovim rečima, instrument su za prekidanje talasa infekcije, koji su posebno sada zbog novih sojeva sve opasniji.

Dok na granicama Mađarske i Slovenije, od migrantske krize 2015, postoje stalne kontrole, a već mesec dana i prema Češkoj i Slovačkoj, prema Nemačkoj, Italiji i Švajcarskoj do sada se kontrolisalo samo po slučajnom uzorku, a sada će kontrola biti intenzivirana.

Inače, austrijska vlada tek je usvojila pooštravanje režima ulaska u zemlju.

Prema uredbi koja je treba da stupi na snagu od srede, svi koji ulaze u Autsriju moraju imati negativan antigenski ili PCR test, te je obavezan i desetodnevni karantin.

Taj karantin se može prekinuti, nakon pet dana izolacije, negativnim testom.

Pre ulaska u zemlju putnik je dužan da izvrši onlajn-registraciju.

Nova uredba obavezuje sada i prekogranične radnike na registraciju, ali i negativan korona test, koji moraju raditi jednom nedejjno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.