U trendu

Austrija predstavila strategiju protiv antisemitizma

BEČ – Austrijska vlada predstavila je danas zajedno sa Jevrejskom zajednicom Beča nacionalnu strategiju protiv antisemitizma.

Austrijski vicekancelar Verner Kogler i ministarka za evropska pitanja Karoline Edštadler ukazali su da se radi o sveobuhvatnom paketu, koji se sastoji od obrazovnih ponuda, preko doslednog krivičnog gonjenja, sve do civilno-društvenog angažovanja.

Dvoje ministara su naglasili odgovornost Austrije u borbi protiv antisemitizma, ističući da nije važno s koje strane dolazi, ili da li je uvezen ili autohton.

Strategija, prema njehovim rečima, mora da se odrazi na sve platforme komunikacije i društva, od čet grupa do razgovora u kafani.

Predstavnici vlade vide antisemitske tendencije kod učesnika protesta protiv korona mera.

„Svako ima pravo da demonstrira, i svi učesnici nisu antisemiti, ali očigledno se na protestu tolerišu antisemitske parole“, kazala je Edštadler.

Predsednik Jevrejske zajednice Oskar Dojč izrazio je zadovoljstvo strategijom vlade ukazujući da da Jevreji nisu homogena grupa, i da je svaki napad na njih napad na šarolikost demokratskog društva.

„Jevreji su uvek prvi koji bivaju pogođeni“, podsetio je on dodajući da je borba protiv antisemitizma državna obaveza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.