U trendu

Austrijanci i Svajcarci zele da ostanu neutralni

BEČ – Iako je rat u Ukrajini pokrenuo debatu o svrsishodnosti i potrebi neutralnosti u Austriji i Švajcarskoj velika većina ne želi da se odrekne statusa neutralne države.

Istraživanje „Galup“ instituta pokazuje da 71 odsto Austrijanaca, i isto toliko Švajcaraca smatra da je po bezbednost njihove zemlje najbolje sačuvati neutralnost.

Istovremeno polovina građana u obe države zahteva veći budžet za odbranu.

Koncept neutralnosti u obe zemlje je među građanima starijim od 50 godina dobio najveću podršku.

„Insistiranje na neutralnosti se delimično objašnjava time da je neutralnost sastavni deo nacionalnog identiteta dve zemlje i shvata se kao doprinos bezbednoj i stabilnoj Evropi „, objasnila je šefica “ Galup “ instituta Andrea Fronašic.

Tako 86 odsto Austrijanaca i 88 procenata Švajcaraca ističe da je neutralnost deo identiteta njihove zemlje.

Čak 64 odsto Švajcaraca smatra da neutralnost njihove zemlje doprinosi očuvanju svetskog mira, što čini i 58 odsto Austrijanaca.

Međutim, kako Austrijanci, tako i Švajcarci smatraju da je učešće u nenaoružanim mirovnim misijama u skladu sa neutralnošću.

Zanimljivo je i da 76 odsto Austrijanaca i 67 odsto Švajcaraca smatra da neutralna zemlja mora zauzeti jasan stav prema agresiji.

Takođe 78 odsto Austrijanaca i 69 odsto Švajcaraca je mišljenja da isporuka naoružanja ratnom području nije u saglasnosti sa neutralnošću.

Jedinstveni su Austrijanci i Švajcarci u tome da neutralne države treba da vode aktivnu mirovnu politiku i da treba da nastupaju kao posrednici u međunarodnim konfliktima.

Inače 73 odsto Švajcaraca i 69 odsto Austrijanaca smatra da zemlja mora biti u stanju da neutralnost brani od napada spolja.

Tako 78 odsto Austrijanaca i svega 52 odsto Švajcaraca misli da njihova zemlja nije u stanju da se vojno odbrani od napada.

U Austriji 49 odsto građana, a u Švajcarskoj 38 procenata zbog toga traži povećanje vojnog budžeta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar