Austrijska krajnja desnica isključuje mogućnost koalicije s Kurcom

Krajnje desna Slobodarska partija Austrije (FPO) odbacila je mogućnost ponovnog ulaska u vladu s Austrijskom narodnom strankom (OVP) bivšeg kancelara Sebastijana Kurca, pošto je na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima izgubila znatan deo birača.

Lider FPO Norbert Hofer rekao je novinarima da se stranka „priprema da bude u opoziciji“, da nije zadovoljan izbornim rezultatom i da želi da rekonstruiše partiju, prenosi Frans pres.

FPO je bila sa OVP u Kurcovoj vladi od decembra 2017. do maja ove godine, kada je objavljen snimak na kojem se vidi kako njen dugogodišnji, ali sada bivši lider Hajnc-Kristijan Štrahe, nudi navodnoj ruskoj preduzetnici usluge ako kupi deo austrijskog lista Kronen Cajtung i podrži njegovu partiju kroz taj medij.

Prema projekcijama izbornih rezultata na osnovu dela prebrojanih glasova koje je objavila televizija ORF, Kurcova OVP je osvojila 37,1 odsto glasova, na drugom mestu je Socijaldemokratska partija Austrije sa 21,8 odsto, a na trećem FPO sa 16 odsto glasova, navodi AP.

Na prethodnim parlamentarnim izborima održanim u oktobru 2017. godine, posle kojih je ušla u Kurcovu vladu, FPO je osvojila 26 odsto glasova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.