U trendu

Austrijski ministar: Krijumčari ljudi koriste rat u Ukrajini

BEČ – Rat u Ukrajini je podstakao posao krijumčara ljudi, koji i migrantima iz zemalja čiji državljani nemaju šansu na azil u Austriji govore da su zbog rata granice u Evropi otvorene, zbog čega trenutno ima veliki broj zaustavljanja migranata iz Indije, Pakistana, Alžira, Tunisa ili Maroka, ukazuje ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner.

Prošle godine je otkriveno 41.612 ilegalnih migranata, što je treći po visini broj u proteklih 10 godina, proizilazi iz izveštaja Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije o borbi protiv krijumčara ljudi.

Broj je bio veći samo za vreme migrantskog talasa tokom rata u Siriji 2015.i 2016.godine.

Broj u prvih pet meseci ove godine ukazuje na dalji rast, podvukao je ministar, ne želeći da se upusti u prognoze.

„Prošla godina bila je obeležena pandemijom, što je otežalo posao krijumčara. Ali je i pored toga zabeležen jasan rast hapšenja krijumčara. I 2020.je bila obeležena pandemijom, kada je uhapšen 311 krijumčar, a prošle godine taj broj je bio 441, što je naveći u proteklih pet godina“, objasnio je on.

U prvih pet meseci ove godine uhapšeno je više od 200 lica osumnjičenih za krijumčarenje ljudi.

Karner je kazao da krijumčari vrše „agresivan, brutalan marketing“ kod migranata iz zemalja iz kojih nemaju šansu na azil.

Ove godine je već podneto oko 3.200 zahteva za azil indiskih, turskih I tuniških državljana.

„Moramo imati funkcionišući i verodostojni sistem azila. To je važno kako bi stali na put zloupotrebi od strane krijumčara“, rekao je Karner.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.