U trendu

Austrijski poslanici: EU mora da se brine o celom kontinentu

BEČ – EU je potpuna samo sa zemljama Zapadnog Balkana, poručili su danas austrijski poslanici u Evropskom parlamentu povodom usvajanja izveštaja o napretku.

„Građanima na Zapadnom Balkanu potrebne su dalekosežne reforme, pre svega u oblasti vladavine prava, pravosuđa i borbi protiv korupcije. EU zahteva i podrža te reforme koje su neophodne da bi bilo daljih pristupanja“, naglasili su poslanici Narodne partije Austrije (OVP) Lukas Mandl i Kristijan Sagarc.

Da bi EU ostala verodostojna, kažu, neophodo je da održi svoja obećana data građanima tog regiona i da se brine o celoj teritoriji kontinenta.

Mandl smatra da bi Zapadni Balkan mogao postati „Silikonska dolina Evrope“, ukazujući da posebno Kosovo ima mnogo IT stručnjaka.

Izvestilac u senci za Kosovo pozdravio je izbor Aljbina Kurtija za novog premijera prištinske vlade i naglasio da veliko poverenje dobijeno od građana znači i veliku odgovornost za saradnju, reforme, stabilnost, ali i puno prisustvo u dijalogu sa Beogradom, na čijem kraju, smatra, treba da bude međusobno priznanje.

„Srbija mora da se pomeri, ali Kosovo mora, takođe, konstruktivno učestvovati u dijalogu“, poručio je Mandl.

Sagarc, koji je izvestilac Evropske narodne partije (EPP) za Severnu Makedoniju naglasio je da je neophodno što pre započeti pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, jer bi u suprotnom EU izgubila svoj uticaj, a druge snage, kao što su rusija, Kina i arapske države bi to znale da iskoriste u svoju korist.

Poslanik Socijaldemokratska partije Austrije (SPO) Andreas Šider ocenio je neodgovornim kako Bugarska minira napredak Severne Makedonije ka EU.

Takođe smatra da je vreme da EU omogući Kosovo viznu liberalizaciju.

„Pozivamo sve snage na Kosovu da sprovedu preostale reforme i tako obezbede trajno više političke stabilnosti. To važi i za dijalog sa Beogradom“; poručio je izvestila za Kosovo Socijaldemokratske frakcije Evrope (SPE).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.