U trendu

AUT: FPO zahteva oštrije kazne protiv klimatskih aktivista

BEČ – Slobodarska partija Austrije (FPO) zahteva oštrije kazne za klimatske aktiviste koji uništavaju tuđu imovinu ili vrše blokadu saobraćajnica.

Lider FPO Herbert Kikl smatra da bi Državna bezbednost trebalo da nadzire organizaciju klimatskih aktivista „Poslednja generacija“, najavivši da će takav zahtev upititi parlamentu.

Isto tako smatra da treba da se pooštri Paragraf 95 Krivičnog zakona, koji kažnjava nepružanje pomoći, dodatkom o sprečavanju u pružanju pomoći.

U Nemačkoj je jedna žena preminula pošto zbog akcije blokade ulice klimatskih aktivista u Berlinu, kola hitne pomoći nisu mogla da prođu i na vreme stignu na mesto udesa.

Kikl ističe da su akcije lepljenja za asfalt ili predmete, kao nedavna akcija lepljenja za postolje skeleta dinosaurusa u bečkom muzeju, sulude i obliko terorisanja građana.

Prema njegovim rečima potrebno je sprečiti da taj ekstremizam ide u pravcu terorizma.

S tim u vezi ukazao je na procenu nemačkog naučnika Aleksandera Štrasnera koji vidi paralele između trenutnih klimatskih aktivista i rane faze levičarske terorističke organizacije „Frakcije Crvene armije“ (RAF).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.