AUT: Na istoku počele trijaže, dramatična ispovest lekara

BEČ – Jedinice intenzivne nege u Austriji su pod velikim opterećenjem zbog sve mlađih kovid pacijenata koji imaju teži oblik oboljenja, a posebno dramatična je situacija na istoku zemlje.

Od početka pandemije još nikada nije bilo toliko osoba na intenzivnoj nezi, upozoravaju lekari.

Već sada, tvrdi bečki lekar Volfgang Hagen, vrše se trijaže i odlučuje koju osobu treba lečiti, a koju ne.

Samo proteklog vikenda primljeno je 27 novih kovid pacijenata na intenzivnu negu, naveo je Hagen iz bečke bolnice Hicing u dramatičnoj objavi na Tviteru.

Ovaj specijalista interne medicine ističe da ne želi da šokira, već da ukaže na dramatičnu situaciju.

U ponedeljak, kada je došao na posao, rečeno mu je da je ostao poslednji regularno raspoloživ krevet na intenzivnoj nezi u Beču, na njegovom inače popunjenom odeljenju.

Ukazao je da postoje još i pojedinačni kreveti za hitne slučajave, ali da nema osoblja.

Potom, kako je napisao, došlo je do pogoršanja stanja jednog kovid pacijenta, te je lekar bio pred teškom odlukom da li da „žrtvuje“ poslednji krevet na intenzivnoj nezi ili ga drži slobodnim za mlađu osobu bez dodatnih oboljenja, sa većim šansama da preživi.

Hagen se odlučio da pacijenta ne prebacuje na intenzivnu negu, već na odeljenje za plućne bolesti.

„Taj pacijent je prethodno ukazao da strahuje da će se ugušiti, a njegova plačuća ćerka nije mogla da razume zašto je ocu zbog ‘gripa’ tako loše. Rekao sam ‘činimo sve za njega’, iako sam znao da to ne odgovara činjenicama. Nisam mu dao krevet na intenzivnoj nezi“, rezimirao je internista svoju grižu savesti.

U toku večeri dospeo je na njegovo odeljenje još jedan kovid oboleli, kojeg su dovezla kola hitne pomoći, nakon što je pacijent odbijen od više bolnica zbog nedostatka slobodnih kreveta.

Takva situacija će, upozorava, u narednom periodu biti učestalija.

Uzrok tome je širenje britanskog soja koji pogađa sve mlađe ljude, kod kojih izaziva i teže oblike oboljenja.

Pošto mlađi imaju snažniji imuni sistem od starijih verovatnoća je veća da će preživeti lečenje na intenzivnoj nezi, što, dodaje, ima tragičan efekat i da duže zauzimaju krevet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.